WebMediaWeb

NašaBankaMorala - uskoro
Grupacija za moralnog čovjeka

KRAPINA12.480
VARAŽDIN46.946
ČAKOVEC27.820
BJELOVAR40.276
OSIJEK108.048
VUKOVAR27.683
POŽEGA26.248
SISAK42.497
KARLOVAC55.705
GOSPIĆ 12.980
PAZIN9.227
RIJEKA128.624
ZADAR75.082
ŠIBENIK46.332
SPLIT172.108
DUBROVNIK 42.615
GENERAL ELECTRIC +11.000123
GRAPHIC RIVER +11.000123
SONY INC +125.10
SAMSUNG -25.10
APPLE INC -125.10
MET CREATIVE +125.10
MICROSOFT -1.0068
GOOGLE -5.00631
YAHOO -22.244
NASDAQ -25.10
ENVATO +25.10
THEMEFOREST +25.10
HTMGARCIA +107.600
TOYOTA -0.0007
SIEMENS +0.0069
ASELSAN -1.0015
NASDAQ -1.0015

 

S nama imate život bez stresa! S našim Partnerima imate sigurnu kvalitetu i najniže cijene
S nama imate mogućnost ostvariti DODATNU ZARADU svaki dan 30 kuna, minimalno.

 

Euroatlantske integracije i pozadina oružanog napada na zgradu Vlade u Skoplju: Na pomolu početak destabilizacije Makedonije?

 

Makedonski mediji jučer su objavili communique albanske tzv. "Oslobodilačke Narodne Armije" u kojemu ona preuzima potpunu odgovornost za napad na makedonsku Vladu 28. listopada 2014 godine.

U napadu su ispaljena dva projektila nepoznatog kalibra, koji su pogodili i oštetili skupocjenu baroknu fasadu Vlade, dok se u javnosti špekulira da su projektili ispaljeni iz ručnog bacača granata hrvatske proizvodnje, kalibra 40mm.

U priopćenju koje je stiglo na adresu albanske TV kuće u Makedoniji, istaknuti su simboli tzv. "ONA", ista ona "armija" koja je 2001 godine započela rat s ciljem odcjepljenja dio teritorije Republike Makedonije.

U priopćenju se navodi:
" 28.listopada, u periodu od 20:30 do 21:00 sati, specijalne jedinice 'Hasan Priština' izvele su koordinirani napad na zgradu Vlade, Suda, a u planu je bio i napad na jednu policijsku postaju u Skoplju. Napad na policijsku postaju u Skoplju se nije dogodio, kako ne bi došlo do ljudskih žrtava." Nadalje, kaže se kako "Ohridski okvirni sporazum se nije realizirao, već je on toliko pogoršan, da gore ne može ni biti.
Odugovlačenje njegovog sprovođenja, pristap šovinističke vlade, zadire čak i u albanske obitelji, svugdje i uvijek, na ulicama, u školama. Monitirani slučajevi, grupe hiligana organizirane od strane državnih institucija, zlostavljaju porodice, naselja i albansku djecu. Neka albanski politički faktor, osobito oni u Vladi, vide bijednu situaciju Albanaca u Makedoniji. Šovinistička vlada Makedonije svakodnevno se stremi ka Rusiji, po Srpskom receptu. Albanci to ne žele. Euroatlantske integracije vode ka prosperitetu. Mi želimo, kao što dijelimo zajedničku sudbinu, dijeliti i iste mogućnosti i slobode" ističe se u priopćenju tzv. "ONA" koje je potpisano od izvjesnog Kuštrimija.

Također, u priopćenju pozivaju i međunarodnu zajednicu na rješavanje ovih problema.

Što se argumenata napisanih u priopćenju tiče, makedonska javnost ih ocjenjuje smiješnim, ponajviše zbog činjenice da je upravo albanska etnička zajednica odnosno albanska manjina ta koja ima izuzetno velika prava u pogledu građanskih prava, ali i beneficija pri zapošljavanju u javnim institucijama, gdje se, po pravilu, traži proporcionalna zastupljenost zaposlenih svih etničkih zajednica. Istina je da međuetnički odnosi u zemlji, prije svega između Makedonaca i Albanaca nisu na zavidnoj razini, te su u stalnoj napetosti, ali navodi da su makedonski albanci potlačeni i zlostavljani, su u najmanju ruku ironični.

Zanimljiv je pokušaj ponovnog oživljavanja duhova iz prošlosti, kada su 2001. godine iz tzv. "ONA" na isti način slali svoja priopćenja u medije, i na taj način preuzimajući odgovornost za napade na organe sigurnosti, a na to navodi i činjenica da su organi tzv. "Republike Iliride" objavili kako će njihova "garda" patrolirati u mjestima gdje se protežu "njene granice". Simptomatično je da su se baš jučer pojavili ljudi naoružani automatskim puškama, bez oznaka na svojim crnim uniformama koji su zaustavili radnike koji su radili na postavljanju vodovodne cijevi u blizini Tetova, te im naredili da bagerom oštete cijev, te su se nakon toga udaljili.Upravo su albanske grupe huligana oni koji prave nerede po autobusima gdje prebijaju makedonske učenike. Takvu situaciju smo imali jučer, gdje je troje maloljetnih dječaka makedonske nacionalnosti brutalno pretučeno od deset huligana, Albanaca.

Scenariji, gotovo identični onima na početku krize 2001 godine. Slučajno ili ne, ostaje za vidjeti.

Makedonska Vlada je de-jure i de-facto u procesu euroatlantske integracije, a nikakvo zbližavanje po tom pitanju sa Rusijom nije ni na vidiku. Na ekonomskom planu, izgradnja Južnog toka, i dio koji završava u Makedoniji je od vitalnog interesa svih građana Republike Makedonije, stoga nije jasno na koji način su Albanci ugroženi, kada će i oni, kao i svi ostali, imati durogoračan benefit od istog.

Jedno je jasno, a to je da oni koji podržavaju i slažu se s proglašavanjem tzv "Republike Iliride" u granicama Republike Makedonije od prije dva mjeseca, prijetnjama tzv. "komandanata", pozive na federalizaciju, gotovo svakodnevnim fizičkim napadima na nedužnu djecu od strane huligana, napadima na državne institucije, sami sebi grade negativan imidž u regiji i šire, prikazujući sebe kao vječne žrtve raznih režima.

Nadajmo se da dobar dio albanske zajednice u Makedoniji ne razmišlja na ovakav način, i ne slaže se s ovakvim tvrdnjama, već pokušava graditi miran suživot s drugim etničkim zajednicama, jer je svima dosta ratova, ubijanja i prijetnji.

Pitanja koje narod ovih dana postavlja su, da li netko pokušava Makedoniju gurnuti u još jedan rat, tko pokušava sabotirati i onako tešku euroatlantsku integraciju, zašto se svjesno narušava krhki suživot?
Odgovori na ova pitanja se očekuju od nadležnih institucija koje moraju stati na kraj ovakvim prijetnjama radikalnih Albanaca koje narušavaju ustavni poredak, i ugrožavaju javni red i mir u zemlji.

Izvor: Advance

Broj prikaza
3264563